Próżniowe pakowanie pozwala zachować świeżość żywności nawet do 5 razy dłużej niż przy tradycyjnym przechowywaniu, zapobiega utracie witamin i składników odżywczych.
Hermetycznie pakowane sery i wędliny znaleźć można w asortymencie każdego supermarketu. Przyzwyczajeni do ich formy rzadko zastanawiamy się na czym rzeczywiście polega próżniowe pakowanie żywności. Jedna z najbardziej popularnych metod zabezpieczenia jedzenia przed utratą świeżości – nazywana również pakowaniem vacuum – polega na usuwaniu powietrza z wnętrza foliowego opakowania, które następnie zostaje szczelnie zamknięte (najczęściej poprzez zgrzanie jego krawędzi). Dzięki izolacji od powietrza produkty spożywcze nie są narażone na psucie oraz działanie szkodliwych bakterii. Można je wygodnie przechowywać w lodówce, zamrażarce i temperaturze pokojowej, a także bezpiecznie przewozić. Właśnie dlatego próżniowe opakowanie doskonale sprawdzają się w podróży, gdy zależy nam na przedłużeniu świeżości produktów, a także ochronie bagażu przed zabrudzeniami czy intensywnym zapachem jedzenia.
Głównym zadaniem opakowań próżniowych jest ochrona żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, które mogą negatywnie wpływać na trwałość, smak oraz właściwości odżywcze produktów. Do czynników tych należy powietrze, zawarta w nim wilgoć oraz wszelkie mikroorganizmy, takie jak bakterie czy grzyby. Szczelne opakowanie blokuje ich bezpośredni dostęp do pożywienia, przez co stanowi ochronę dla jego świeżości, jakości, a pośrednio również dla zdrowia konsumentów. Folia wykorzystywana do hermetycznego pakowania żywności posiada specjalne atesty spożywcze. Potwierdzają one zgodność ze standardami bezpieczeństwa, gwarantującymi, że materiał w żaden sposób nie wpływa na zdrowotne właściwości pakowanych produktów.
O ile w przypadku warzyw czy owoców kontakt z powietrzem pomaga przedłużyć ich trwałość i przydatność do spożycia, o tyle pozostawione na powietrzu mięso, sery, nasiona czy orzechy szybko tracą swoje właściwości. Dzieje się tak dlatego, że zawarty w atmosferze tlen przyspiesza utlenianie oraz jełczenie tłuszczu. Najlepszym sposobem na opóźnienie owych procesów jest właśnie pakowanie hermetyczne.
Suche i sypkie produkty, takie jak sól, cukier, mąki czy kasze, w szybkim tempie absorbują wilgoć z otoczenie. W otwartych paczkach lub nieszczelnych pojemnikach często pojawiają się bryły, a produkty tracą swe pierwotne właściwości. Dzięki hermetycznym opakowaniom zachowują świeżość dwukrotnie dłużej i mogą być przechowywane w mniejszych, wygodnych porcjach. Metoda ta działa również w drugą stronę i pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu wilgoci tych produktów, które narażone są na wysychanie, np. pieczywa, ciast i ciasteczek.
Proficook
Silvercrest
Clatronic
Zepter
Severin
Lund
Caso
Food Saver
Bartscher
Hendi
Stalgast
Podstawową zaletą samodzielnego próżniowego pakowania jedzenia jest ochrona żywności przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych oraz wydłużanie jej trwałości. Rozwiązanie to niesie jednak za sobą wiele dodatkowych korzyści, które warto wziąć pod uwagę rozważając zakup domowej zgrzewarki:
przedłuża okres przydatności produktów
chroni ich smak, aromat oraz wartości odżywcze
ułatwia przechowywanie i transport
chroni przed zabrudzeniami oraz rozprzestrzenianiem się intensywnych zapachów żywności (np. wędzonych ryb czy serów)
pozwala na oszczędność pieniędzy (paczkowane wędliny czy sery są zazwyczaj droższe niż te na wagę)
umożliwia porcjowania zakupionych produktów na mniejsze paczki
Pakowanie hermetyczne jest jedną z najbardziej uniwersalnych metod przechowywania pożywienia. Technikę tę można stosować w przypadku większości produktów spożywczych – zarówno tych, które można „magazynować” w temperaturze pokojowej, jak i tych wymagających temperatur chłodniczych oraz mrożenia. Co więcej przeznaczona do zgrzewania folia nadaje się do gotowania w wodzie oraz podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych. Zamrożone produkty można więc z powodzeniem rozmrażać w mikrofalówce czy kąpieli wodnej.
do sklepu i do domu
dla wędkarzy - na rybę
dla myśliwych - na dziczyznę
dla kierowców - na trasę
dla regionalnych producentów - na wyroby własne
dla profesjonalnych szefów kuchni
Służy do próżniowego pakowania i przechowywania (a także mrożenia): mięs, wędlin, serów, ryb, warzyw, owoców, grzybów, przypraw, ziół i wielu innych produktów, nie tylko spożywczych...
Woreczki są idealne do użytku zarówno domowego, jak i profesjonalnego.
Wykonane są w technologii, która pozwala na wielokrotny użytek w zgrzewarkach automatycznych. Wytrzymała i bardzo mocna, pozwala na wygodne korzystanie podczas odsysania hermetycznego dzięki zastosowaniu mocnych szwów. Można w niej rozmrażać żywność, gotować oraz użytkować w mikrofalówce
Słysząc o opakowaniach próżniowych z pewnością wiele z nas myśli właśnie o płaskich paczuszkach wędliny w plasterkach czy szczelnie zafoliowanych parówkach. Rzeczywiście, tego rodzaju opakowania doskonale sprawdzają się właśnie w przypadku produktów mięsnych. Dotyczy to zarówno wspomnianych wcześniej wędlin czy parówek, jak i świeżego, surowego mięsa. Dzięki domowej zgrzewarce można je dowolnie porcjować i mrozić, co zdecydowanie ułatwia planowanie posiłków i pomaga unikać marnowania jedzenia.
Hermetyczne opakowania pozwalają również przedłużyć świeżość warzyw i owoców oraz ułatwiają ich przechowywanie. Wykorzystywane są m.in. do porcjowanie sezonowych owoców czy obranych i pokrojonych warzyw przeznaczonych do mrożenia. Dzięki szczelnemu zamknięciu produkty nie wysychają, zachowują smak oraz cenne wartości odżywcze. Bezpośrednio po rozmrożeniu są gotowe do dalszej obróbki, co usprawnia i przyspiesza gotowanie.
Któż z nas nie docenia smaku świeżutkich bułeczek czy chrupiącego, domowego chleba? Niestety, pieczywo zwykle traci swoje pierwotne właściwości już po kilkunastu godzinach od wypieku. W codziennym biegu mało kto może pozwolić sobie na regularną domową produkcję czy poranne spacery do piekarni. Kupowane na zapas wypieki szybko czerstwieją lub pokrywają się pleśnią. Jak temu zapobiec? I w tym przypadku doskonałym rozwiązaniem są domowe opakowania próżniowe. Zamknięte w próżni wypieki można przechowywać kilka dni w kuchennym chlebaku lub podzielić na porcje i zamrozić. W podobny sposób można poradzić sobie z nadmiarem słodkości, które zostały po świętach czy rodzinnej imprezie.
slimtex
61149